Deltagere på friluftsturen Vinden i ryggen sejler i kano

Kan man hastebehandle PTSD?

DR havde i sidste uge indslag i både radio og tv om en dansk veteran, der tilbyder sårede veteraner med f.eks. PTSD otte ugers ophold i Brasilien. Her arbejder de med gode rutiner omkring sund kost, træning og troen på egne evner. Men kan man virkelig behandle PTSD på få måneder?

Veteran Rasmus Blok Palsgaard, som medvirker i indslaget, er tidligere deltager i Videnscenter om handicaps veteranprojekt fra 2015-2017. Selvom der i indslaget gives et billede af, at turen til Brasilien er Rasmus’ sidste chance, er virkeligheden noget anderledes. Rasmus har igennem flere år været tilknyttet tilbud fra den hjemlige indsats og støtte til veteraner med PTSD, herunder videnscentrets veteranprojekt. Og i dag går Rasmus på lærerseminariet, hvor han er et år fra at være uddannet folkeskolelærer.

De forskellige tilbud har sammen med støtten fra familie og venner været afgørende for Rasmus:

”Uden den hjælp, jeg har fået fra psykologer, fysioterapeuter og specielt Videnscenter om handicap igennem flere år, var jeg aldrig nået til et punkt i mit liv, hvor jeg står med en ny identitet, jeg kan se mig selv i. Uden den hjælp var jeg nok stadig i mit hjem bag lukkede døre og nedrullede gardiner det meste af tiden, uden håb for fremtiden. For mig ville turen til Brasilien slet ikke have været en mulighed for få år tilbage.”

Det betyder dog ikke, at Rasmus ikke har haft gavn af opholdet i Brasilien:

”Med den hjælp og støtte, jeg har fået, var jeg klar til at arbejde intensivt med nogle dårlige vaner omkring kost og træning. Nye, bedre vaner skal hjælpe mig med at tage det næste skridt i den udvikling, der stadig er nødvendig for mig. Det var en kæmpe hjælp at komme væk fra dagligdagens gøremål og dedikere al min tid og energi til aktiviteterne i Brasilien.”

Videnscenter om handicap har arbejdet med veteraner med PTSD de sidste fire år, og vores erfaring er, at behandling af PTSD tager tid. Det er et langt, sejt træk, hvor de hårdest ramte i første omgang kan have svært ved at overkomme en tur i Netto. Og for hvem en flyvetur til Brasilien slet ikke er en mulighed. Mange vil have brug for psykologisk behandling og årelang social støtte for at nå dertil.

Et ophold i Brasilien af uger eller måneders varighed kan være både sundt og godt. Men det er ikke i sig selv nok til at behandle svær PTSD.